Drugo obavještenje za GEO-EXPO 2018
30/04/2018 10:35
Drugo obavještenje za 8. naučno-stručni skup GEO-EXPO 2018, koji će se održati 18. i 19. okotobra/listopada 2018. u Hotelu Sunce u Neumu, može se naći ovdje


Profesor emeritus Heinz Brandl je održao pozivno predavanje u Tuzli
23/11/2017 11:35
Profesor emeritus Heinz Brandl je održao pozivno predavanje na temu:" Konstrukcije u nestabilnim kosinama tla i stijena (Potporni zidovi, mostovi, zemljane konstrukcije)" u četvrtak, 23.11.2017. god. na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
Univerzitetski profesor emeritus Heinz Brandl, dipl. inž. građevinarstva je dobitnik titule počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli iz naučne discipline geotehnika, na osnovu velikog doprinosa razvoju geoenergetskih objekata, kontrole kontinuiranog zbijanja, geosintetika, uticaja smrzavanja-odmrzavanja na osobine tla, dvostrukog izolacionog sistema za deponije i geotehnike za moderne saobraćajnice, te za aktivnu saradnju sa istraživačima i doprinos razvoju geotehnike u Bosni i Hercegovini i na Univerzitetu u Tuzli.Profesor Norikazu Shimizu je održao pozivno predavanje u Tuzli
16/11/2017 11:35
Profesor Norikazu Shimizu, sa Univerziteta Yamaguchi u Japanu, je održao pozivno predavanje na temu: "Monitoring slijeganja i klizanja terena upotrebom satelitske tehnologije" 16.11.2017. god. na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.01/11/2017 11:36
26. i 27.10 2017. godine održan je sedmi po redu naučno-stručni skup GEO-EXPO 2017 u Sarajevu. Najavljena tema konferencije: "Geotehnika, saobraćajnice, rudnici i zaštita okoline" je privukla preko 150 učesnika iz regije i svijeta. Ove godine pozivni predavači su bili: Prof. Charlie C. LI (Norveška), Prof. Marui Hideaki (Japan), Prof. Monica Barbero i Prof. Andrea Segalini (Italija). Objavljeno je 27 naučno-stručnih radova u Zborniku radova konferencije. 9 kompanija iz Evrope i svijeta su predstavile svoje proizvode, tehnologije i projekte implementirane širom svijeta. Drugog dana konferencije učesnici su imali priliku posjetiti objekte i radove na Koridoru Vc u blizini Zenice.10/03/2017 15:09
Prvo obavještenje za 7. naučno-stručni skup GEO-EXPO, koji će se održati u periodu od 26. do 27. oktobra u Sarajevu, možete naći ovdje.


21/12/2017 13:48
Svim našim članovima, kolegama i prijateljima želimo
sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu!
Pozivnica za predavanje dr. Boris Jeremić
02/12/2016 15:38
Institut IMS AD Beograd i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju predavanje na temu:

Dinamika konstrukcija i tla pri zemljotresima, nepouzdani modeli, nepouzdani parametri i teorija verovatnoća

koje će održati prof. dr Boris Jeremić, profesor na:
Department of Civil and Environmental Engineering University of California i Faculty Scientist Earth and Environmental Sciences Lawrence Berkeley National Laboratory

Predavanje će se održati u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu 16.12.2016. sa rasporedom:
09:45h  Registracija učesnika
10:00h  Dinamika konstrukcija i tla pri zemljotresima, nepouzdani modeli, nepouzdani parametri i teorija verovatnoća
11:00h  Diskusija
11:15h  Koktel10/10/2016 15:31
Šesti naučno-stručni skup GEO-EXPO 2016 je održan 07. i 08. oktobra/listopada u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci u organizaciji Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

I ove godine dodjeljene su zlatna i specijalne plakete za zalaganje u oblasti geotehnike i podršku rada Društva.
Profesoru dr. sc. Neđi Đuriću, dodjeljena je Zlatna plaketa za neizmjerno zalaganje u radu Društva i kao istaknutom stručnjaku iz oblasti geotehnike. Počasno članstvo je dodjeljeno akademiku prof. emer. Enveru Mandžiću, akademiku prof. dr. sc. Dževadu Saraču i prof. emer. Mustafi Selimoviću.
Povelje prijateljstva su uručene Institutu za građevinarstvo IG Banja Luka, Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli i firmi GEOWORKS d.o.o. Tuzla.

Nakon dodjele priznanja uslijedilo je predavanje pozivnih predavača:
- Prof.dr.sc. Norikazu Shimizu, ISRM dopredsjednik, Univerzitet Yamaguchi, Fakultet za inženjerstvo, građevinu i okolišno inženjerstvo, Japan
- Prof.dr.sc. Larisa Nazarova, Institut za rudarstvo, Ruska Akademija nauka, Novosibirsk, Rusija
- Prof.dr.sc. Marui Hideaki,  Istraživački institut za otkrivanje prirodnih hazarda i nepogoda,  Univerzitet Niigata, Japan
- Prof.dr.sc. Mensur Mulabdić, dipl.inž.građ., Građevinski fakultet Sveučilišta JJS u Osijeku, Hrvatska
- Dr.sc. Jasminka Alijagić, geolog, Geološki zavod Slovenije, Ljubljana,

Izlagači opreme iz oblasti geotehnike bili su:
- Keller Grundbau Ges.mbH, Wien, Austrija
- Marcom-plast d.o.o., Beograd, Srbija
- LANS wGh d.o.o., Beograd, Srbija

Godišnja skupština Društva je održana u subotu, 08. oktobra/listopada.
Na okruglom stolu, čija je ovogodišnja tema bila " Euronorme u geotehnici i primjena u BiH ", razmatrala se problematika sa kojom se suočavaju projektanti i izvođači radova u Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog okruglog stola učesnici naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2016 su posjetili gradilište autoputa Banja Luka - Prnjavor.

Galeriju fotografija sa skupa možete vidjeti  ovdje.
Četvrto obavještenje GEO-EXPO 2016
04/10/2016 12:44
Četvrto obavještenje za 6. naučno-stručni skup GEO-EXPO, koji će se održati u periodu od 7. do 8. oktobra u Banjoj Luci, možete naći ovdje.Godišnji naučno-stručni skup GEO-EXPO 2016 BANJA LUKA
01/04/2016 10:40
Sa zadovoljstvom najavljujemo da će se naš godišnji naučno-stručni skup GEO-EXPO 2016 održati 7. i 8. oktobra 2016. godine u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka.
Prvog dana održavanja skupa predviđena su predavanja pozivnih predavača, a drugog dana tradicionalni Okrugli sto na temu "Euronorme u geotehnici i primjena u BiH".

Teme za pisanje naučno-stručnih radova su ekološki inženjering i održivi razvoj, klizišta, deponije, temeljenje, saobraćajnice, podzemni objekti, površinski kopovi, materijali i infrasturktura.
Uputstvo za pisanje radova možete preuzeti ovdje.
Ovim putem pozivamo sve zainteresovane za učešće na skupu da se prijave putem e-mail adrese geotehnika@geotehnika.ba

Treće obavještenje možete preuzeti ovdje.IN MEMORIAM – prof. dr. sc. Zijad Ibrišimović (1950. – 2016)
24/05/2016 13:23
Uvaženi profesor dr. Zijad Ibrišimović, dragi prijatelj i počasni član Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini nas je napustio dana 23.05.2016.

Većinu svoga životnog vijeka proveo je radeći na katedri za podzemnu eksploataciju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, obrazujući generacije rudarskih inženjera.
Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak, kako za njegovu porodicu, tako i za sve nas koji smo ga poznavali ili imali priliku slušati njegova predavanja.

Kao čovjek koji je počeo svoj radni vijek u rudarskoj praksi na Rudniku Đurđevik ostao je upamćen kao predavač čija predavanja su bila satkana od odličnog teoretskog poznavanja materije i niza iskustava u praksi.

Njegov glasan govor, direktan i neposredan odnos sa sagovornikom i dobrota kojom je zračio, brzo su osvajali sagovornike i bili osnov za jake veze kojih se naš Zijo držao cijelog života. Iskreno saučešće porodici, prijateljima i kolegama profesora Ibrišimovića.04/02/2016 14:18

Međunarodno društvo za Mehaniku stijena (ISRM - International Society for Rock Mechanics) i Hrvatsko geotehničko društvo (HGD) organiziraju radionicu pod naslovom

ISRM WORKSHOP
Rock mechanics and Rock Engineering
Theoretical advances, investigation techniques, design
March 03, 2016
Zagreb, Croatia


Radionica će se održati u velikoj predavaonici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, Pierottijeva 6.

Program radionice25. Novembar - Dan državnosti Bosne i Herecegovine
25/11/2015 11:31

Povodom Dana državnosti, upućujemo iskrene čestitke svim našim članovima, kolegama i prijateljima.25/09/2015 17:36
Peti naučno-stručni simpozij GEO-EXPO 2015 je održan 18. i 19. septembra/rujna u prostorijama Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici u organizaciji Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini.

I ove godine dodjeljene su zlatna i specijalne plakete za zalaganje u oblasti geotehnike i podršku rada Društva.
Profesoru dr. sc. Milanu Steviću, dipl. inž.rudarstva, dodjeljena je Zlatna plaketa za neizmjerno zalaganje u radu Društva i kao istaknutom stručnjaku iz oblasti geotehnike. Počasno članstvo je dodjeljeno prof. dr. sc. Zijadu Ibrišimoviću, dipl.inž. rudarstva.
Povelje prijateljstva su uručene Tvornici cementa d.d. Kakanj i kompaniji Geoinvest d.o.o. Sarajevo.

Nakon dodjele priznanja uslijedilo je predavanje pozivnih predavača:
- Profesor Akihiko Wakai, Gunma University, Kiryu, Japan
- Mojca Ravnikar Turk, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Slovenija
- Nedžad Mešić, IRGOConsulting d.o.o., Slovenija
- Dalibor Udovič, Monterra d.o.o., Hrvatska
- Peđa Mešić, TZI-Inženjering d.o.o.Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Godišnja skupština Društva je održana u subotu, 19. septembra. Tom prilikom je mr.sc. Amer Džindo, dip.inž. geologije izabran za predsjednika Skupštine Društva za geotehniku u BiH.
Na okruglom stolu, čija je ovogodišnja tema bila "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", razmatrala se problematika sa kojom se suočavaju izvođači radova i važećih licenci na nivou entiteta Bosne i Hercegovine.

Nakon održanog okruglog stola učesnici naučno-stručnog simpozijuma GEO-EXPO 2015 su posjetili srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk.IN MEMORIAM – dr. sc. Rešad Husagić (1960. – 2015.)
14/06/2015 10:46
Predsjednik Skupštine Društva za geotehniku, naš dr. sc. Rešad Husagić, uvijek drag kolega, saradnik i prijatelj napustio nas je 12.06.2015. godine.

Rešad Husagić je rođen 13.10.1960. godine u Lipnici. Diplomirao je 1994.-te godine na Rudarskom odsjeku, Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli. Magistrirao je 2004., a doktorirao 2007. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Godine 1986. je započeo sa radom u Rudnicima „Kreka“ u Tuzli, na radnim zadacima: Rudarski tehnolog, Rukovodilac službe za imovinsko-pravne poslove, Tehnički rukovodilac, a zatim i Direktor Pogona „Rekultivacija“ Šićki Brod, V.D. Generalni direktor i Generalni direktor Rudnika „Kreka“ u Tuzli do 31.12.2013. godine.

Kao docent je angažovan na Užoj naučnoj oblasti „Mehanika sa geomehanikom i geotehnika“ na RGGF-u u Tuzli, gdje izvodi nastavu na nizu studijskih predmeta, na odsjecima Rudarstvo i Bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina. Odlikovao se izvanrednom pedagoškom komunikacijom i spremnošću da studentima pomogne u svakom momentu u nastavnim pitanjima.

Dobitnik je niza priznanja šire društvene zajednice, a njegov rad ostat će upamćen i po tome što je učestvovao u izradi velikog broja stručnih i naučnih radova, knjiga i recenzija.

Društvo za geotehniku u BiH ostaje mu vječno zahvalno za sve što je učinio prilikom osnivanja i daljeg razvoja naše organizacije.


05/05/2015 09:10
Obavještavamo vas da je došlo do promjene termina za podnošenje prijave abstakta rada i predaje kompletnog rada.
Novi datumi su:
01.06.2015 - za prijavu abstrakta rada
01.08.2015
- za predaju kompletnog rada


1. Mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
28/02/2015 11:45

Povodom Dana nezavisnosti, upućujemo iskrene čestitke svim kolegama, prijateljima i članovima  Društva. Puno zdravlja, sreće i poslovnog uspjeha.


Godišnji naučno-stručni skup GEO-EXPO 2015 Zenica
24/02/2015 14:25
Sa zadovoljstvom najavljujemo da će se naš godišnji naučno-stručni skup GEO-EXPO 2015 održati u periodu 18. - 19. septembra/rujna 2015. godine u prostorijama Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, Zenica.


Dobrodošli na stranicu Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini
24/02/2015 13:34
Poštovani članovi, kolege i posjetioci dobrodošli na novu web stranicu Društva za gehtehniku u Bosni i Hercegovini!

Na naslovnoj strani možete vidjeti sve novosti i zanimljivosti objavljene iz oblasti geotehnike, kako domaće tako i međunarodne.
Na našoj web stranici ćete moći naći osnovne podatke o Društvu, provedenim i planiranim aktivnostima, a sve u cilju upoznavanja i povezivanja naših članova na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te svih subjekata koji se bave geotehnikom.
Budući da su naše aktivnosti u kreiranju sadržaja web-a na samom početku, u narednim danima i mjesecima ćemo ispuniti sve sadržaje na istoj.

Za sve dodatne informacije, sugestije i komentare slobodno nam se obratite na e-mail info@geotehnika.ba