Međunarodna udruženja
Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini je bilo organizator dvodnevnog, 5. naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2015 zajedno sa Politeničkim fakultetom Univerziteta u Zenici. Naučno-stručni skup GEO-EXPO 2015 trajao je od 18. do 19. septembra 2015 godine.
Razmatrano je više oblasti među kojima klizišta, poplava, temeljenja, rudnika, ekologija, saobraćajnica, te infrastrukture.

U BiH je gotovo nemoguće sanirati sva klizišta, izjavio je u razgovoru za RTV Zenica Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH.
- Klizišta se javljaju na površinskim kopovima, saobraćajnicama i naseljenim mjestima, stoga je neophodan različit pristup ovoj problematici. Mi ćemo pokušati definisati BH metodologiju za istraživanje i stabilizaciju klizišta,koja treba da pomogne državi da sa minimalnim sredstvima kontrolišemo padine i da ne dozvolimo velike tragedije, ukazao je Zekan.

Zaslužnim pojedincima, saradnicima i prijateljima Društva za geotehniku BiH uručena su priznanja. Profesoru dr. sc. Milanu Steviću, dipl. inž.rudarstva, dodjeljena je Zlatna plaketa za neizmjerno zalaganje u radu Društva i kao istaknutom stručnjaku iz oblasti geotehnike. Počasno članstvo je dodjeljeno prof. dr. sc. Zijadu Ibrišimoviću, dipl.inž. rudarstva.
Povelje prijateljstva su uručene Tvornici cementa d.d. Kakanj i kompaniji Geoinvest d.o.o. Sarajevo. 

Nakon dodjele priznanja uslijedilo je predavanje pozivnih predavača:
- Profesor Akihiko Wakai, Gunma University, Kiryu, Japan
- Mojca Ravnikar Turk, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Slovenija
- Nedžad Mešić, IRGOConsulting d.o.o., Slovenija
- Dalibor Udovič, Monterra d.o.o., Hrvatska
- Peđa Mešić, TZI-Inženjering d.o.o.Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Drugog dana skupa održana je godišnja Skupština Društva, te je tom prilikom izabran mr.sc. Amer Džindo, dip.inž. geologije za predsjednika Skupštine Društva za geotehniku u BiH. Nastavak kontinuirane saradnje sa regionom i inostranstvom, je najvažniji zaključak donesen tom prilikom, obzirom da je to za članove Društva jako bitno zbog zajedničkog udruživanja sa sličnim inostranim asocijacaijama i nastupa u svijetu. Održan je i okrugli sto na temu "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", a u raspravi su istuknuti problemi, koje firme u ovoj oblasti imaju zbog različitih entitetskih zakona u Bosni i Herecegovini.

- Zato ćemo rješenje ove situacije zatražiti od nadležnih državnih ministarstava i Vijeća ministara BiH, kao i državnog parlamenta, kako bi otvorili raspravu o ovom ozbiljnom problemu i to ne samo geotehničara, nego i građevinara, pa i ostalih uslužnih firmi u našoj zemlji, istakao je Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH. 

Nakon održanog okruglog stola učesnici naučno-stručnog simpozijuma GEO-EXPO 2015 su posjetili srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk.

Prateća manifestacija ovog skupa bila je izložba opreme,materijala i tehnologije iz geotehnike.


Sponzori

Najava skupova
Sponzori
Sponzori

Najava skupovaXVI DANUBE - EUROPEAN
CONFERENCE
ON GEOTECHNICAL ENGINEEERING
XVI DECGE
Skopje, Makedonija
07-09 06. 2018.
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Univerzitetska 2, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
E-mail: geotehnika@geotehnika.ba