Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
   geotehnika@geotehnika.ba
+ 387 61 562 277
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini

Međunarodna udruženja
Sponzori
3rd INTERNATIONAL CONFERENCE
ON INFORMATION TECHNOLOGY
IN GEO-ENGINEERING
Sep. 29-02 Oct., 2019, Guimarães, Portugal
Najava skupova
OMIS 2019  8th Conference of Croatian Geotechnical Society with international participation GEOTECHNICAL CHALLENGES IN KARST Karl Terzaghi and karst in Croatia 110 years ago Omis, Croatia, April 11-13, 2019
Uspješno održan GEO-EXPO 2015 u Zenici
Peti naučno-stručni simpozij GEO-EXPO 2015 je održan 18. i 19. septembra/rujna u prostorijama Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici u organizaciji Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini.

I ove godine dodjeljene su zlatna i specijalne plakete za zalaganje u oblasti geotehnike i podršku rada Društva.
Profesoru dr. sc. Milanu Steviću, dipl. inž.rudarstva, dodjeljena je Zlatna plaketa za neizmjerno zalaganje u radu Društva i kao istaknutom stručnjaku iz oblasti geotehnike. Počasno članstvo je dodjeljeno prof. dr. sc. Zijadu Ibrišimoviću, dipl.inž. rudarstva.
Povelje prijateljstva su uručene Tvornici cementa d.d. Kakanj i kompaniji Geoinvest d.o.o. Sarajevo.

Nakon dodjele priznanja uslijedilo je predavanje pozivnih predavača:
- Profesor Akihiko Wakai, Gunma University, Kiryu, Japan
- Mojca Ravnikar Turk, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Slovenija
- Nedžad Mešić, IRGOConsulting d.o.o., Slovenija
- Dalibor Udovič, Monterra d.o.o., Hrvatska
- Peđa Mešić, TZI-Inženjering d.o.o.Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Godišnja skupština Društva je održana u subotu, 19. septembra. Tom prilikom je mr.sc. Amer Džindo, dip.inž. geologije izabran za predsjednika Skupštine Društva za geotehniku u BiH.
Na okruglom stolu, čija je ovogodišnja tema bila "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", razmatrala se problematika sa kojom se suočavaju izvođači radova i važećih licenci na nivou entiteta Bosne i Hercegovine.

Nakon održanog okruglog stola učesnici naučno-stručnog simpozijuma GEO-EXPO 2015 su posjetili srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk.
IN MEMORIAM - dr. sc. Rešad Husagić (1960. - 2015.)
Predsjednik Skupštine Društva za geotehniku, naš dr. sc. Rešad Husagić, uvijek drag kolega, saradnik i prijatelj napustio nas je 12.06.2015. godine.

Rešad Husagić je rođen 13.10.1960. godine u Lipnici. Diplomirao je 1994.-te godine na Rudarskom odsjeku, Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli. Magistrirao je 2004., a doktorirao 2007. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Godine 1986. je započeo sa radom u Rudnicima „Kreka“ u Tuzli, na radnim zadacima: Rudarski tehnolog, Rukovodilac službe za imovinsko-pravne poslove, Tehnički rukovodilac, a zatim i Direktor Pogona „Rekultivacija“ Šićki Brod, V.D. Generalni direktor i Generalni direktor Rudnika „Kreka“ u Tuzli do 31.12.2013. godine.

Kao docent je angažovan na Užoj naučnoj oblasti „Mehanika sa geomehanikom i geotehnika“ na RGGF-u u Tuzli, gdje izvodi nastavu na nizu studijskih predmeta, na odsjecima Rudarstvo i Bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina. Odlikovao se izvanrednom pedagoškom komunikacijom i spremnošću da studentima pomogne u svakom momentu u nastavnim pitanjima.

Dobitnik je niza priznanja šire društvene zajednice, a njegov rad ostat će upamćen i po tome što je učestvovao u izradi velikog broja stručnih i naučnih radova, knjiga i recenzija.

Društvo za geotehniku u BiH ostaje mu vječno zahvalno za sve što je učinio prilikom osnivanja i daljeg razvoja naše organizacije.