Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
   geotehnika@geotehnika.ba
+ 387 61 562 277
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini

Međunarodna udruženja
Sponzori
EUROCK 2020
Trondheim, Norveška
Otkazan simpozij
http://www.eurock2020.com
5. simpozij
Dru
štva za geotehniku Makedonije
Ohrid, Sjeverna Makedonija
10. - 12.06.2021.
  http://www.mag.net.mk/
Rocscience radionica
Beograd, Srbija
Novi datum će biti naknadno dodijeljen
https://www.rocscience.com/about/news-events/course-belgrade-2020 
Najava
konferencija, simpozija, radionica
Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini je bilo organizator dvodnevnog, 5. naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2015 zajedno sa Politeničkim fakultetom Univerziteta u Zenici. Naučno-stručni skup GEO-EXPO 2015 trajao je od 18. do 19. septembra 2015 godine.
Predviđeno je razmatranje više oblasti među kojima klizišta, poplava, temeljenja, rudnika, ekologija, saobraćajnica, te infrastrukture.
U BiH je gotovo nemoguće sanirati sva klizišta, izjavio je u razgovoru za RTV Zenica Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH.
- Klizišta se javljaju na površinskim kopovima, saobraćajnicama i naseljenim mjestima, stoga je neophodan različit pristup ovoj problematici. Mi ćemo pokušati definisati BH metodologiju za istraživanje i stabilizaciju klizišta,koja treba da pomogne državi da sa minimalnim sredstvima kontrolišemo padine i da ne dozvolimo velike tragedije, ukazao je Zekan.
Zaslužnim pojedincima, saradnicima i prijateljima Društva za geotehniku BiH uručena su priznanja, pri čemu je planirano i održavanje godišnje skupštine Društva za geotehniku BiH.
Drugog dana skupa održana je godišnja Skupština Društva. Nastavak kontinuirane saradnje sa regionom i inostranstvom, je najvažniji zaključak donesen tom prilikom, obzirom da je to za članove Društva jako bitno zbog zajedničkog udruživanja sa sličnim inostranim asocijacaijama i nastupa u svijetu. Održan je i okrugli sto na temu "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", a u raspravi su istuknuti problemi, koje firme u ovoj oblasti imaju zbog različitih entitetskih zakona u Bosni i Herecegovini.
- Zato ćemo rješenje ove situacije zatražiti od nadležnih državnih ministarstava i Vijeća ministara BiH, kao i državnog parlamenta, kako bi otvorili raspravu o ovom ozbiljnom problemu i to ne samo geotehničara, nego i građevinara, pa i ostalih uslužnih firmi u našoj zemlji, istakao je Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH. 

Prateća manifestacija ovog skupa je izložba opreme,materijala i tehnologije iz geotehnike.