Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
   geotehnika@geotehnika.ba
+ 387 61 562 277
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini

Međunarodna udruženja
Sponzori
3rd INTERNATIONAL CONFERENCE
ON INFORMATION TECHNOLOGY
IN GEO-ENGINEERING
Sep. 29-02 Oct., 2019, Guimarães, Portugal
Najava skupova
OMIS 2019  8th Conference of Croatian Geotechnical Society with international participation GEOTECHNICAL CHALLENGES IN KARST Karl Terzaghi and karst in Croatia 110 years ago Omis, Croatia, April 11-13, 2019
Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini je bilo organizator dvodnevnog, 5. naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2015 zajedno sa Politeničkim fakultetom Univerziteta u Zenici. Naučno-stručni skup GEO-EXPO 2015 trajao je od 18. do 19. septembra 2015 godine.
Predviđeno je razmatranje više oblasti među kojima klizišta, poplava, temeljenja, rudnika, ekologija, saobraćajnica, te infrastrukture.
U BiH je gotovo nemoguće sanirati sva klizišta, izjavio je u razgovoru za RTV Zenica Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH.
- Klizišta se javljaju na površinskim kopovima, saobraćajnicama i naseljenim mjestima, stoga je neophodan različit pristup ovoj problematici. Mi ćemo pokušati definisati BH metodologiju za istraživanje i stabilizaciju klizišta,koja treba da pomogne državi da sa minimalnim sredstvima kontrolišemo padine i da ne dozvolimo velike tragedije, ukazao je Zekan.
Zaslužnim pojedincima, saradnicima i prijateljima Društva za geotehniku BiH uručena su priznanja, pri čemu je planirano i održavanje godišnje skupštine Društva za geotehniku BiH.
Drugog dana skupa održana je godišnja Skupština Društva. Nastavak kontinuirane saradnje sa regionom i inostranstvom, je najvažniji zaključak donesen tom prilikom, obzirom da je to za članove Društva jako bitno zbog zajedničkog udruživanja sa sličnim inostranim asocijacaijama i nastupa u svijetu. Održan je i okrugli sto na temu "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", a u raspravi su istuknuti problemi, koje firme u ovoj oblasti imaju zbog različitih entitetskih zakona u Bosni i Herecegovini.
- Zato ćemo rješenje ove situacije zatražiti od nadležnih državnih ministarstava i Vijeća ministara BiH, kao i državnog parlamenta, kako bi otvorili raspravu o ovom ozbiljnom problemu i to ne samo geotehničara, nego i građevinara, pa i ostalih uslužnih firmi u našoj zemlji, istakao je Sabid Zekan, predsjednik Društva za geotehniku BiH. 

Prateća manifestacija ovog skupa je izložba opreme,materijala i tehnologije iz geotehnike.