All right reserved  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
International associations
Sponsors
Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
+ 387 61 562 277
   geotehnika@geotehnika.ba

5th Symposium of the
Macedonian Association for Geotechnics
Ohrid, North Macedonia
10 - 12 June, 2021
https://mag.net.mk
Rocscience Workshop
Belgrade, Serbia
Postponed
https://www.rocscience.com/about/news-events/course-belgrade-2020
EUROCK 2020
Trondheim, Norway
Cancelled
http://www.eurock2020.com/
Events
Naučno-stručni skup GEO-EXPO 2014 je ogranizovan u suradnji sa domaćinom Građevinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru u periodu od 20. do 21. 06. 2014. godine. Nakon katastrofalnih poplava i ogromnog broja klizišta u Bosni i Hercegovini na ovogodišnjem GEO-EXPO 2014 tema je bila "Tehnologija i materijali, klizišta i poplave".
Sanacija poplavama i klizištima pogođenih područja u BiH bit će jako dugotrajan i skup proces i zahtijevat će angažiranje struke, zaključeno je na međunarodnom znanstvenom skupu GEO-EXPO 2014.
Po riječima direktora Društva za geotehniku BiH Sabida Zekana, iako se kiše koje su prouzročile nezapamćene poplave u sjevernim dijelovima BiH događaju jednom u stotinu godine, bh. vlasti djelomično su odgovorne za nastalu štetu jer su proteklih godina zanemarivale aktivnosti na obrani od poplava. Klizištima je mahom pogođen siromašniji sloj stanovništva koji gradi stambene objekte u planinskim zonama gdje su parcele jeftinije, dok su u poplavama stradali poljoprivrednici koji će ove godine praktično ostati bez ikakvog izvora zarade.
Pored domaćih stručnjaka, izlagali su i stručnjaci iz Austrije, Italije, Slovenije i Turske koji će prenijeti iskustva iz svojih zemalja.
Po riječima Michaela Uebigaua iz austrijske tvrtke Agru, koja se bavi proizvodnjom materijala i rješenja za obrane od poplava, Austrija i Njemačka bile su suočene sa sličnim problemima 90-ih godina prošlog stoljeća.
- Mi smo to riješili pojačavanjem nasipa i raznim inovativnim rješenjima. Možemo vam ponuditi rješenja, ali u ovom trenutku teško je reći koliko će sve to koštati. Međutim, sigurno je da za što se god odlučili, prevencija je uvijek jeftinija od sanacije nakon što se šteta već dogodi - kazao je Uebigau.