Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
   geotehnika@geotehnika.ba
+ 387 61 562 277
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini

Međunarodna udruženja
Sponzori
Najava
konferencija, simpozija, radionica
5. simpozijum
Makedonskog društva za geotehniku
Ohrid, Sjeverna Makedonija
23.-25.06.2022.
https://mag.net.mk/v-mag-symposium-28-30-5-2020/
XX ICSMGE - 20. međunarodna konferencija za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo 2022
Sidnej, Australija
1.-6.5.2022.
https://icsmge2022.org/
Svečana promocija monografije: „ERVIN NONVEILLER - učitelj i inženjer“
Svečana promocija monografije: "ERVIN NONVEILLER - učitelj i inženjer" je održana na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, 26.02.2020. godine u organizaciji Hrvatskog geotehničkog društva i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Zavod za geotehniku. Više detalja je dostupno ovdje
Bila je privilegija i čast raditi i družiti se sa našim dragim profesorom i kolegom. Jednostavnost, pristupačnost, druželjubivost, stručnost i želja da na mlađe prenese svoja bogata iskustva samo su neki od razloga zbog kojih će nam trajno ostati u najljepšim sjećanjima. Društvo za geotehniku u BiH izgubilo je svoje brendirano ime, uvaženog člana i nosioca Zlatne plakete, ali i ogromnog promotora rada i opstojnosti Društva. Kolege su izgubile uzora, pedagoga i rječitog stručnog iskustvenika. Istina je da smo svi prije svega izgubili jednog velikog Čovjeka. Nedostajat će nam u novim druženjima kada ćemo nesvjesno očekivati profesorov komentar, dosjetku, doživljeno stručno iskustvo i slično. Sve ove godine naviknuo je nas na to i time stvarao neku opuštenu atmosferu koja je bila itekako prepoznatljiva i drago nam je to reči "onako naša".
Neka mu je laka zemlja o kojoj je toliko mnogo znao.
Amer Džindo, Predsjednik Skupštine Društva za geotehniku u BiH
IN MEMORIAM: Profesor dr. sc. Zlatko Langof (4.8.1934. - 20.4.2020.)
Otkazano održavanje naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2020 u Prijedoru
Jubilarni, deseti po redu, naučno-stručni skup GEO-EXPO 2020 nije održan radi rizika usljed pandemije koronavirusa. Realizacija  naučno-stručnog skupa GEO-EXPO 2020 je bila planirana za 22. i 23. oktobar/listopad 2020. u Prijedoru, u Hotelu Prijedor. Iako naučno-stručni skup nije održan, Zbornik radova GEO-EXPO 2020 je štampan u novembru 2020. U Zborniku je objavljeno je 18 radova na sljedeće teme: podzemne konstrukcije, rudarstvo, građevinarstvo i okolišni inženjering, klizišta, geotehnička istraživanja i monitoring, geotehnički hazardi i rizici, infrastruktura, temeljenje i deponije.
JICA ALUMNI BiH: Zbornik stručnih tema
JICA ALUMNI BiH je objavila Zbornik stručnih tema pod naslovom: "HAZARDI I RIZICI SA NOVIM TRENDOVIMA I INSTITUCIONALNIM RJEŠENJIMA ZAŠTITE STANOVNIŠTVA U SKLADU SA SENDAI GLOBALNIM OKVIROM ZA SMANJENJE RIZIKA KATASTROFA (DRR) - Prevencija, pripravnost i odgovor -".
Brošura je dostupna ovdje