Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini
Друштво за геотехнику у Босни и Херцеговини
Geotechnical Society of Bosnia and Herzegovina
BA          EN
   geotehnika@geotehnika.ba
+ 387 61 562 277
Sva prava zadržana  ©  Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini

Međunarodna udruženja
Sponzori
Najava
konferencija, simpozija, radionica
5. simpozijum
Makedonskog društva za geotehniku
Ohrid, Sjeverna Makedonija
23.-25.06.2022.
https://mag.net.mk/v-mag-symposium-28-30-5-2020/
XX ICSMGE - 20. međunarodna konferencija za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo 2022
Sidnej, Australija
1.-6.5.2022.
https://icsmge2022.org/
1. Mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Povodom Dana nezavisnosti, upućujemo iskrene čestitke svim kolegama, prijateljima i članovima  Društva. Puno zdravlja, sreće i poslovnog uspjeha.
IN MEMORIAM: dr. sc. Rešad Husagić (1960. - 2015.)
Predsjednik Skupštine Društva za geotehniku, naš dr. sc. Rešad Husagić, uvijek drag kolega, saradnik i prijatelj napustio nas je 12.06.2015. godine.
Rešad Husagić je rođen 13.10.1960. godine u Lipnici. Diplomirao je 1994.-te godine na Rudarskom odsjeku, Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli. Magistrirao je 2004., a doktorirao 2007. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.
Godine 1986. je započeo sa radom u Rudnicima „Kreka“ u Tuzli, na radnim zadacima: Rudarski tehnolog, Rukovodilac službe za imovinsko-pravne poslove, Tehnički rukovodilac, a zatim i Direktor Pogona „Rekultivacija“ Šićki Brod, V.D. Generalni direktor i Generalni direktor Rudnika „Kreka“ u Tuzli do 31.12.2013. godine.
Kao docent je angažovan na Užoj naučnoj oblasti „Mehanika sa geomehanikom i geotehnika“ na RGGF-u u Tuzli, gdje izvodi nastavu na nizu studijskih predmeta, na odsjecima Rudarstvo i Bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina. Odlikovao se izvanrednom pedagoškom komunikacijom i spremnošću da studentima pomogne u svakom momentu u nastavnim pitanjima.
Dobitnik je niza priznanja šire društvene zajednice, a njegov rad ostat će upamćen i po tome što je učestvovao u izradi velikog broja stručnih i naučnih radova, knjiga i recenzija.
Društvo za geotehniku u BiH ostaje mu vječno zahvalno za sve što je učinio prilikom osnivanja i daljeg razvoja naše organizacije.
Uspješno održan GEOEXPO 2015 Zenica
Peti naučno-stručni simpozij GEO-EXPO 2015 je održan 18. i 19. septembra/rujna u prostorijama Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici u organizaciji Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini.
Tom prilikom dodjeljene su zlatna i specijalne plakete za zalaganje u oblasti geotehnike i podršku rada Društva.
Profesoru dr. sc. Milanu Steviću, dipl. inž.rudarstva, dodjeljena je Zlatna plaketa za neizmjerno zalaganje u radu Društva i kao istaknutom stručnjaku iz oblasti geotehnike. Počasno članstvo je dodjeljeno prof. dr. sc. Zijadu Ibrišimoviću, dipl.inž. rudarstva.
Povelje prijateljstva su uručene Tvornici cementa d.d. Kakanj i kompaniji Geoinvest d.o.o. Sarajevo.
Nakon dodjele priznanja uslijedilo je predavanje pozivnih predavača:
- Profesor Akihiko Wakai, Gunma University, Kiryu, Japan
- Mojca Ravnikar Turk, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Slovenija
- Nedžad Mešić, IRGOConsulting d.o.o., Slovenija
- Dalibor Udovič, Monterra d.o.o., Hrvatska
- Peđa Mešić, TZI-Inženjering d.o.o.Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Godišnja skupština Društva je održana u subotu, 19. septembra. Tom prilikom je mr.sc. Amer Džindo, dip.inž. geologije izabran za predsjednika Skupštine Društva za geotehniku u BiH.
Na okruglom stolu, čija je ovogodišnja tema bila "Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti istraživanja, projektovanja i izvođenja stabilizacije klizišta", razmatrala se problematika sa kojom se suočavaju izvođači radova i važećih licenci na nivou entiteta Bosne i Hercegovine.
Nakon održanog okruglog stola učesnici naučno-stručnog simpozijuma GEO-EXPO 2015 su posjetili srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk.